Bu Kardeşinize Yol Gösterir Misiniz?

DESTINY

Küpeşteci
Denizci
Merhaba herkese aranıza yeni katıldım.

Yaşım 15. Açık lisede okuyorum derslerim gayet iyi.

Denizciliğe küçüklükten beri ilgim var. Annemin dedesi balıkçıydı, dayım da balıkçı.

Sizlere birkaç sorum olacak.

Uzak yol gemilerinde herhangi bir pozisyonda çalışmak istiyorum. Mesela baş mühendis olsam şartlar nasıl olur? Kendime ait odam olur mu ? Kaç saat uyumama izin var? Odalarda televizyon, dvd oynatıcı, ya da kitap vb. şeyler var mı vakit geçirebilmek için? Ayrıca ingilizcem çok iyi olsa bana faydaları olur mu? + Dünyayı gezme olayları var mı gerçekten? Yoksa sadece işinizi mi yapıyorsunuz?

Bu konular hakkında bilgi sahibi olan abi ve kardeşlerimden yorum bekliyorum.

Sağolun şimdiden. İyi günler
 
Denizci olacaksan ilk once uyumayı dusunmeyeceksin Sunuda da oncelıklı soylıyeyım bu meslegı degerlendıreceksen kıtap , dvd oynatıcı vs aramana gerek yok gunumuzde bılgısayar ve tabletler fazlasıyla yerlerını tutuyor bunları krıter olarak alma

Sana yol gostermesı acısından bugun Guverte mi makina mı dersen makina bolumu derim bu 1 ,, 2. diyeceğim ingilizcenın cok ıyı olması herkez ıcın gecerlı aslında olmazsa olmaz. Yani cok ıyı ıngılızcem var dıye cok onde olmayı bekleme.
Gezip gormek acısından da makina cidden iyi o konuda :) cok nadir yogun olsalarda limanlarda ( tamir bakım vs işleri icin ) genelde guzel vakıtlerı oluyor.
Baş Mühendis olmanın en guzel yönüde sorumlulugun cok olmaması . Maas acısında da kaptanla aynı maası alır.
Kaptan oluncaya kadar 1. 2. ve 3. zabit donemlerinde kendini yogun calısmaya adaman lazım kı tecrubelı olasın ondan sonra kaptanlıgında rahat edersın.
Uyuma surende genede soylıyım tamamen calıstıgın gemı tıpıne baglı ben kimyasal tankerde staj yaptım 2 gun hıc uyumadan calıstıgımı bılıyorum. Tank yıkaması manevra tahliye vs derken 2 gun gecıyordu uykusuz. Ama hıc sıkayetcı degılım tabı sen de bunu dusunmeyerek hareket edersen avantajına olur gemı yasamı boyle birşey.
 
Öncelikle hoşgeldin kardeşim.

Bu mesleği uzun süre yapmış olan kaptanlarımızın tecrübeleri açısından sana daha iyi bilgi vereceklerini özellikle belirterek ben de merak ettiğin konular hakkında sana yardımcı olmaya çalışacağım.

Öncelikle denizcilik bir yaşam biçimidir denir. Çünkü normal bir işte memursan saat 1700 , özelde çalışıyorsan mesai saatinden sonra işinle ilgili birşey yapmazsın. Ama denizcilikte mesai kavramı yoktur. Seyirdeyken cumartesi pazar tatili vb. şeyler söz konusu değildir.

Bu meslekte personel uyumu en önemli kavramdır. Çünkü sen uyurken senin hayatın vardiyada sorumlu kişiye emanettir. Aynı şeyi tersi için de düşünebilirsin. Bazı insan tek başına yaşamayı sever , burada öyle bir olay yok.

Bir kere meslekte sırayla ilerlenir. Yani dediğin gibi hemen başçarkçı (baş mühendis) olarak başlayamazsın. O seviyeye yükselebilmek için geçeceğin sınavlar , alacağın kurslar , hizmet senesi derken uzun yıllar geçecek. O yüzden ilk etapta düşünmen gereken şey karakterinin bu mesleğe uygun olup olmadığıdır.

Gemilerde zabitan görevi yapan personelin kendine ait kamarası bulunur. Vakit geçirebilmek için ise o saydığın şeylerin hepsi gemilerde var.

Zabitler için ingilizcenin iyi olması bu meslek için zorunludur. Belli seviyeye kadar ingilizce zaten sınavlarına gireceğin için öğreneceksin. Ama bu mesleği iyi bir şekilde yapabilmek için kesinlikle bu seviyenin üzerine çıkılmalıdır. Çünkü bu meslek uluslararası bir meslektir ve her milletten insanla konuşurken kullanacağın ortak dil ingilizcedir.

Denizcilik sektörü Türkiye'de yeteri kadar gelişemediğinden , mesleğin kara ayağındaki sıkıntılar (liman başkanlıkları , müsteşarlık vb.) saymakla bitmez. İş yapmayan - bilmeyen memurlar , her seferinde çıkarılar sertifika zorunlulukları , sınavlar vb. derken denizde çalışmanın binlerce zorluğu da eklenince Türk denizcileri genelde bu işi belli bir süre yapıp ilk fırsatta kendilerini karaya atmaya çalışıyorlar. Durum bu.

İyi yanlarını da saymak lazım tabi dediğin gibi dünyanın bir çok yerine defalarca gitme şansın olur. Karaya göre güzel para kazanacağından dolayı kaliteli bir yaşam standardı , çevrendeki birçok insanın yapamadığı şeyleri yapabilme imkanın olur. Mesela çoğu çalışan 2 ay antalya tatili yapamaz. Ama denizcilik için bu tip şansların olur. Çünkü sabit bir şirkette çalışmıyorsan tatil periyodunu kendin belirlersin.

Yani özet olarak mesleği seçip seçmemek senin karakterine bağlı.
Götürdükleri getirdiklerinden fazla mıdır ?
Çoğu kişi için öyle ama dediğim gibi herşey senin karakterine bağlı.

Umarım yardımcı olmuşumdur. Bol şanslar.
 
İkinizede çok teşekkür ederim abiler. Sorularımı cevapladığınız için çok sağolun.
@Namzet ben psikolojik olarak hazırım abi :) Yapabileceğime inanıyorum.
Fazladan birşey eklemek isteyen abilerim varsa çekinmesinler. Tekrardan teşekkür ederim :)
 
Geri
Üst