I , Y Ve T Tipi Thrusterler

hiç bi yerde bunlar ile ilgili açıklana bulamadım elinde yazı olan var mı açıklamalarla beraber? teşekkürler

Merhabalar;

Bow Thruster: Pervane ve dümen kuvvetlerinin sadece kıca uygulanabılmesi (ozellikle dar sularda,manevranın kısıtlı oldugu alanlarda) geminin hareketlerinin tam, etkin yönetilmesine engel olmaktadır. Bu eksikliği gidermek, geminin manevra yeterliliğini dış etkenlere ( romorkör ) bağlı kalmaksızın arttırabilmek için başiter yani bowthruster kullanılır..

Bow Thruster, Baş bodoslamanın biraz gerisine omurgaya oldukça yakın bir yere yerleşirilir. İki çeşit Bow Thruster vardır.

I tipi Bow Thruster
T (yada Y) tipi Bow Thruster

I Tipi Bowthruster: Kemere doğrultusunda uzanan I tipi biçiminde bir boru ve içindeki pervaneden oluşur. Kumanda edilme durumuna göre ya sancakta ki suyu iskeleye yada iskelede ki suyu sancağa püskürtürler.
Geminin hızı arttıkca etkinliği azalır... 5 mil/saatin uzerinde etkısını yitirir.. Ayrica yapılarının karinada olusturduğu girintilerden dolayı normal seyir esnasında direnç artısına neden oldugundan makınenın gucunu %1 ile %3 oranında azalmasına sebeb olurlar..

T (yada Y) tipi Bow Thruster: T yada Y biçimindeki bir boru ıle T nin alt ucu ıle calısan bir pervane ve karina kapaklarından olusurlar.

Alçak hızların yanında orta ve normal hızda da etkilidir.

Karina kapakları kapalı tutuldugunda normal yolalma esnasında makınede guc kaybına neden olmazlar.

Gemi seyir halindeyken her iki karina kapakları da acıldıgında oldukca etkılı fren vazıfesı gorurler..

Kaynak: Aykut Erol - Gemi Kullanma

bu soru bana geçen ay çıktı goss da. şıklarda 5 mil/saat yoktu bile.

Şıklarda 3 / 4 / 6 / 7 / 8 vardı.

doğru cvb 4 mil olucaktır.

sınav öncesinde yabancı kaynaklardan araştırmıştım. çoğu kaynakta ikilemde cvblar olduğu için. wikipedia da 4 mil/saat geçiyor

bu soru bana geçen ay çıktı goss da. şıklarda 5 mil/saat yoktu bile.

Şıklarda 3 / 4 / 6 / 7 / 8 vardı.

doğru cvb 4 mil olucaktır.

sınav öncesinde yabancı kaynaklardan araştırmıştım. çoğu kaynakta ikilemde cvblar olduğu için. wikipedia da 4 mil/saat geçiyor

Doğrudur.. GOSS 'de cok çelişkili sorular var.. Ancak bu soruyu yine de I tipi başiterin etkisini 5 mil/saat de yitirgini bilen biri mantıken 4 mil /saat olarak cevaplıcaktır.

Selametle

Geri