Barbunya gibi tekir balığıda Mullidae familyasından olup bilimsel adı Mullus Surmuletus'tur. Sıcak ve ılıman denizlerin sahil kısımlarında kumluk ve çamurluk diplerde sürüler halinde yaşarlar.
Akdeniz, Ege , Marmara ve Karadeniz'de bulunan tekirlerin küçüklerine 'Mıcır' , irilerine 'çuka' denilmektedir.
Tekirlerin ortalama boyları 10-12 cm.dir. Marmara'da yaşayanlar İlkbahar aylarında Karadeniz'e göç ederler. Sonbaharda ise tekrar Marmara denize dönerler.
Yazın sığ sahillere giren tekirler , kışın derin sulara ve kanallara çekilirler. derisi gayet narin ve pulları iridir. Yanları sarı , kızıla çalan bir renktir. üzerinde kırmızımsı benekler vardır.
Takie balığının kafası gövdesiyle orantılıdır. Gözleri kırmızı olup ağzı küçüktür. Alt çene üst çeneye oranla biraz daha geridedir. Alt çenenin altında bulunan 2 adet bıyığıyla kumları eşelerler.
Dişileri erkeklerinden daha büyüktür ve ortalama yaşam süreleri 10 yıldır. Üremeleri yaz aylarında olmaktadır. Yumurtada çıkan yavruları 1 ay orta sularda yaşadıktan sonra dibe dönerek ömürlerini karides, küçük kabuklular , solucanlar ve kurtları yiyerek geçirirler.
Aynı familyadan olan barbun balığına nazaran renkleri daha soluktur. Eti çok lezzetli olup ızgarası , kağıtta kebabı ve buğulaması çok lezzetlidir.
Dibe yatırılımış klasik takım ile avcılığı mümkün olup , olta balıkçılığı ile sık tutulamayan bir balık türüdür.