FSM (Free Surface Moment) Etki eden Faktörler Nelerdir?

fatihhh

Küpeşteci
Denizci
Fsm için aşağıdakilerden hangisinin bilinmesine gerek yoktur?
A sıvının yoğunlu
B sıvının miktarı
C deniz suyu yoğunluğu
D tankın eni
E tankın boyu

Cevap sıvının miktarı yazıyor forumlarda. Free surface moment için sıvının miktarı en önemlisi değilmidir? Ben deniz suyunun yoğunluyu diye düşünüyorum cevabı. Yardımcı olursanız sevinirim.

Fsm için aşağıdakilerden hangisinin bilinmesine gerek yoktur?
A sıvının yoğunluğu
B sıvının miktarı
C deniz suyu yoğunluğu
D tankın eni
E tankın boyu

Cevap sıvının miktarı yazıyor forumlarda. Free surface moment için sıvının miktarı en önemlisi değilmidir? Ben deniz suyunun yoğunluyu diye düşünüyorum cevabı. Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhabalar,

SERBEST YÜZEY ETKISI (FREE SURFACE EFFECT)

Bir tank içindeki serbest yüzeyin oluşturacağı GM azalma miktarını (I*b3) / (12 V)*(d1/d2)*(1/n2) formülünden bulabiliriz.

l: tank uzunluğu
b:tank genişliği
d1: Tanktaki sıvını yoğunluğu
d2: deniz suyunun yoğunluğu
V:Geminin sualtı hacmin
n:Bir bordadan diğerine bölme adedi

Serbest yüzey etkisinin olusabilmesi için tankların slack ( yarıboş ) yüklenmiş olması gerekir. Halihazırda 98% yüklenmiş bir tankta, gemi bunyesinde bulunan ağırlıklar yer değiştiremeyeceğinden dolayı G noktası ağırlık merkezi de sabit kalacaktır.Hareket etmeyen, ağırlık merkezi değişmeyen bir yük de serbest yüzey etkisi yaratamayacak bu yüzden tank alabandalarına balyoz gibi carpıp geminin dengesine etki edemeyecektir.

Gizli GM küçülmesi gemi tanklarındaki sıvıların serbest yüzey etkisinden meydana gelir. Zaten slack olan bir tanktaki sıvının mıktarından ziyade fsm yi etkileyen sıvının yoğunluğudur.FS hesaplamasinda sivinin miktari ve yuksekligi goz onune alinmaz. Sahsi kanaatim sıvının miktarı doğru cevaptır.

FS'yi etkileyen en önemli husus ise tank genişliğidir. Örneğin tankerlerde bazı ballast tankları U şeklinde merkez tanklardır ve kargo kontrolun her yerinde ISGOTT referans alınarak bu tankların asla slack bırakılmayacağı asılıdır.

Geri