Gemi İnşaa Ve Sörvey İşlemleri Sınavında Cıkan Yeni Tip Sorular

farkli bilmedigim bu geldi, bendeki cikmis sorularda yoktu bu soru .

Aşağıdaki IMO Sözleşmelerinden hangisi, SOLAS/74 Harmonize Sörvey Protokolunda yer alanTemel sözleşmedir?A. STCW/78
B. FUND/71
C. FAL/65
D. STP/71
E. LL/66 <=====CEVAP: E

Dun girdim sinava, yuk istif sorularindan problemlerden cok geldi, 3 tanesini hic gormemistim. hesaplamayida bilmiyordum . draftlari verip geminin uzerindeki yukun yerini degistirsek yeni draf ne olur diye soruyordu, problemlere ii calisin. gerisi cikmis sorular .

Yeterlilik : Basmuhendis

arkadaşlar uzakyol baş müh. girmiş olanlar gemi inşadan nasıl sorular cıkıyor örnekler verebilirmisiniz

şimdiden yardımlarınız için teşekkür edim

38.Bir geminin yüklü deplasmanı 4100 ton ve su hattı boyu L =100 m, eni. B =10 m ve yüklü draftı = 5 m ise bu geminin blok katsayısının değeri kaçtır?
arkadaşlar bu sorunun cevabını hesapladım 0,82 çıkıyor benmi yanlış hesaplıyorum cevap anahtarında 0,80 olarak veriyor

normal sartlar altinda hususi olarak geminin yuzdugu su tatli su olarak bildirilmedigi takdirde yapilan islemlerde suyu deniz suyu olarak kabul etmeli ve yogunlugunu 1,025 olarak alinmali dolayisiyla yuklu deplasman=L x B x d x q x Cb 4100=100 x 10 x 5 x 1,025 x Cb den Cb=0.8

selam arkadaşlar bu sorular uzakyol baş mühendislik sınav sorularıyla aynımıdır acaba? makina bölümünde bu kadar yük hesap sorusu görürsem çok şaşırıcam ve sanırım kalıcam :D inşallah biriniz bunlar güverte sorusu der

arkadaşlar bugun Ortaköy'de girdiğim sınavda daha önce rastlamadığım 2 tane soru geldi.

1) Fitili sentetik (fitili fiber de olabilir tam hatırlamıyorum) olan tel halatların fitili çelik olan tel halatlara göre operasyonel avantajı nedir ?
- daha esnektir
- paslanmaz
- sürtünme katsayısı daha düşük olduğu için daha ısıdan daha az etkilenir(gibi bişey)
- yüke daha dayanıklıdır
- hepsi
2) sıvılaştırılmış petrol taşıyan tankerlerin tank yapısının farklı ve çeşitli olduğundan bahsetmiş.sonrada aşağıdakilerden hangisinin taşıdığı yük hacim açısından daha fazladır ?
(bu soruya benzer bi soru ile daha önceden karşılaşmıştım ama ne nerede karşılaştığımı hatırlıyorum nede ne zaman. sanırım tanker tanıtım kursunda sorulmuştu. ama doğru cvbı hatırlamıyorum)
- yarım soğutmalı
- yarım basınçlı
- yarı soğutma + yarı basınçlı
- tam basınçlı
- tam soğutmalı

ben cevap olarak 1)hepsi, 2) tam basınçlı dedim ama 80 ile geçtiğimi düşünürseniz cvplarımın yanlış olma olasılığı yüksek.

sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim.

bu yeni tip soruları paylaşan arkadaşa çok teşekkür ediyorum, bugünkü sınavdan kılpayı geçtim. yeni ve değişik sorular bol miktarda... hepinize Allah yardım etsin...

26 11 2012 gemi insa sorulari dumen motoru 35 derece sancak tan 35 derece iskeleye kaca saniyede basabilmeli. cevap 28 saniye olacak. yuksek devirli makinanin dusuk devirli makinaya gore saft ve pervane caplari ne olamlidir gibi bir soru vardi cevap yuksek devirlinin saft ve pervane capi kucuk olur.pervane dizayni neye goe belirlenir sorusu vardi cevap kic sekline gore yaptim (emin ddgilim)not= gemi insa sinavindan 55 alarak kaldim nasilsa yeni soru yoktur diye eski kitaba calistim yeni dedigim sorularin cogu burda var.=((((((((()

selam dün sınavae girdim izmirde gemi insadan 55 aldım kaldım sorum şu şiyer hangi gemide bulunmaz bu sorunun cevapı konteynar dı fakat orada konteyner şıkkı yoktu şıklar a tanker b yat c romorkör d balıkcı teknesi e sorusunu hatırlıyamadım ama soru cvp ı konteyner olması lazımdı şiyer başa taraftaki egerilik oldugugunuda biliyorum düz gemi olarak bende tanker şıkkını işaretledim acaba dogru cvp nedir bilen varmı teşekkürler

gemi inşa ve sörvey işlemleri

sınava giren arkadaşların ve eski sınavlardan derlediğim sorularda bazılarının cevapları farklı veriliyor bilen arkadaşlar cevaplarsa herkez için yararı olur.
sorular:
1-GEMİLERDE BOYUNA KAYNAK BAĞLANTISI NEDİR?
CVP:
2-GEMİLERDE ENİNE KAYNAK BAĞLANTISI NEDİR ?
CVP:
3- ENİNE PERDENİN FAYDALARI HANGİSİDİR?
1-yangınının ilerlemesine mani olmak
2-enine mukavemet sağlaması
3-su almasını engelleme
a-1 b-2 c-3 d 1-3 e-1-2-3
4- HANGİSİ AKÜ BAKIM MALZEMESİ DEĞİLDİR?
A-)bomometre
B-)gözlük
C-)önlük
D-)maske
E-)oksijen metre
5- Aşağıdakilerden hangisi statik stabilite eğrisinden (GZ - ) elde edilemez?
A) Devrilme açısı
B) Dinamik stabilite
C) Herhangi bir açıdaki doğrultucu moment
D) Başlangıç stabilitesi
E) Geminin hacim merkezi

6- ŞAFT SÖRVEYİ KAÇ YILDA BİR YAPILIR?
A) 1YIL
B) 2YIL
C) 3YIL
D) 4YIL
E) 5YIL
7- GEMİLERDE TAŞINABİLECEK YOLCU SAYISI HANGİ BELGEDE BELİRTİLİR?
A)techizat belgesi
B)inşa emniyet belgesi
C)radyo belgesi
D)ıoop
NOT: (Ek Fıkra 03.03.2008-7549 B.M.O.) “k) 11/03/2002 tarihinden önce inşa edilmiş gemilerde, mevcut denize elverişlilik belgelerinde belirtilmiş yolcu sayısı esas alınacaktır.”
8- Aşağıdakilerden hangisi büyük meyil açılarında gemide doğrultucu momentin oluşup oluşmayacağını kontrol etmek için kullanılan eğrilerdir?
a) Yaralı Bölme Boyu Eğrisi
b) Su hattı Alan Eğrisi
c) Statik Blok Eğrisi
d) Statik Stabilite Eğrisi
e) Blok katsayısı Eğrisi
9- Gemi ana güverte üzerinden bordada orta simetri düzlemine dogru ölcülen yükseklik farkına ne denir?
a-şiyer
b.sehim
c-mastori
d-kemere
10-Gemi bodosunun simetri üzerindeki izdüşümü aşagıdakilerden hangisi
a-kaide hattı
b-mastiro
c-ŞİYER (CEVAP ŞİYER OLMALI)

11-Kort nozullu pervanelrde kanat ucu nozul yüzü ara mesafe nedir
a-10 b-20 c-5 d-2 e-15
12-Yolcu gemilerinin emniyet sertifikası en çok kaç yıl olucaktır
a-1 b-2 c-3 d-4 e-5
13- Kosterlerde ambar kapaklarının oturduğu yerin mukavemeti için hangi konstrüksiyon vardır?
a-)posta b-)tülani c-)mezarna d-)braket e-)bayrak
14) Su hattı alanı altındaki full yuklu tank serbet su yuzeyını nası etkıler ?
cvp:serbest su yuzeyı etkısı ortadan kalkar
15) Gemilerde yangın söndürme sistemlerinin onaylı oldugunu gösteren belge hangisidir.
a) Gemi inşa belgesi
b) teçhizat emniyet belgesi (doğrusu bu)
e) yangın söndürme planı
NOT: DENİZE ELVERİŞLİLİK BELGESİNDE BELİRTİLİR.
16) Yakıt ikmalinde deniz kirliliğinden sorumlu olan
kaptan baş müh. (kaptan )
17) Sörvey zamanı geldğinde limit nedir?
A)1 ay önve 1 ay sonra
B)2 ay önce 2 ay sonra
C)3 ay önce 3 ay sonra
D)1 yıl once 1 yıl sonra
18) KAZAN SÖRVEYİ KAÇ YILDA BİR YAPILIR?
CVP: 2,5YIL
19) MAKİNE SPECIAL SÖRVEY?
CVP: 5 YIL
20) MACHINE CONTINUOUS SURVEY?
CVP:
21) DİP SÖRVEY?
CVP: 5 YIL
22) TÜRKİYE HANGİ MOU YA TARAFTIR?
CVP: AKDENİZ MOU YA TARAFTIR. (doğu Akdeniz olablir)
23) GÜVERTESİNE KERESTE YÜKLEYEN GEMİNİN YAZ YÜKLEME DRAFT ÇİZGİSİ NİYE BİRAZ AŞAĞI ÇEKİLİR?
CVP:
24) LİMANDAN KALKMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKLİ KONTROL HANGİSİDİR?
CVP: DÜMEN SİSTEMİ KONTROL EDİLİR.
25.Gemilerde kesme kuvvetleri neden oluşur?
a) Draftın büyük olmasından
b) Sephiye ve ağırlık eğrilerinin örtüşmemesinden
c) Gemilerin meyil ve trime düşmesinden
d) Blok katsayısı, CB’nin 1’den küçük olmasından
e) İnsaatta kullanılan alçak kablolu çelik saçların çekme mukavemetinin düşük olmasından
26.LBP (dikmeler arası boy) tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Baş ve kıçta geminin en uç noktaları arası uzaklık
b) Baş kaime (FP) ile kıç kaime (AP) arasındaki uzaklık
c) Gemi dizayn su hattından yüzerken baş bodoslama ve ayna kıçın su hattı ile kesiştiği noktalar arasındaki yatay uzak-lıktır.
d) Geminin su altında kalan kısmının, başta ve kıçta en uç noktalar arası uzaklık
e) Baş çatışma perdesi ile kıç çatışma perdesi arasındaki uzaklık
27.Meyil deneyi yapmak üzere güvertesine 15 tonluk bir ağırlık konan gemide deplasman 3150 ton oluyor. Bu ağırlık enine doğrultuda 10 m hareket ettirildiğinde 8 m boyundaki bir sarkaç, 0,28 m sapma yaptığına göre meyil açısını bulunuz.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 5
e) 1
28.Sintine devresinde aşağıdaki boru malzemelerinden hangisi kullanılır?
a) Siyah etli dikişli çelik boru
b) Siyah orta etli çelik çekme boru
c) Galvanizli orta etli çelik boru
d) Galvanizli etli dikişli boru
e) Etli pirinç boru

29.Stringer levhası nerede yer alır?
a) Borda
b) Dip kaplama
c) Tank içi
d) Şiyer
e) Güverte
30.Stringer saçlarının yeri nerededir?
a) Güverteyle birleşen en üsteki borda saçlarıdır
b) En dıştaki güverte saçlarıdır
c) Yatay omurgaya bitişik ilk sıra saçtır
d) En dıştaki dabıl batım saçlarıdır
e) Sintine dönümlerindeki saçlardır
31.Ters posta geminin neresindedir?
a) Bordada
b) Dip kısımda
c) Perdede
d) Güvertede
e) Üst binada
32.30 mm şiyer saçı ile 14 mm borda kaplamasının kaynakla birleştirmedeki pah boyu (taper) kaç mm olmalıdır?
a) 48 mm
b) 80 mm
c) 32 mm
d) 16 mm
e) 160 mm
33. KB + BM değeri aşağıdaki ifadelerden hangisini hesaplamamızı sağlar.
A) Metesantır G’ye uzaklığı
B) Metesantır yüksekliğini
C) Metesantır noktasının omurgadan uzaklığını
D) Metesantır açısını
E) Metesantırın F noktasından uzaklığını
34.Gemilerin sephiye ve ağırlık eğrilerinin çizilmesinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Stabilite hesaplamaları için
b) Draft – deplasman eğrisinin çizimi için
c) Su altı hacminin geometrik merkezinin bulunması için
d) Geminin ağırlık merkezinin bulunması için
e) Mukavemet hesaplamaları için
35.Sayısal integrasyon yöntemlerinden Simpson I yöntemi ne hesabında kullanılmaz?
a) Alan
b) Hacim
c) Hacim merkezi
d) Yüzme merkezi
e) Fribord
36.Aşağıdakilerden hangisi boyuna kaynak bağlantısıdır?
A) Armuz kaynağı
B) Sokra kaynağı
C) Zigzag kaynağı
D) Zincir kaynağı
E) Punta kaynağı
37.Aşağıdakilerden hangisi enine kaynak bağlantısıdır?
A) Armuz kaynağı
B) Sokra kaynağı
C) Zigzag kaynağı
D) Zincir kaynağı
E) Punta kaynağı
38 ) Kereste yüklemesinde gemi dengesi hesabında düzeltilmiş başlangıç GM yüksekliği kaç metreden az olamaz?
a) 0,15 m
b) 0,30 m
c) 1,50 m
d) 2,00 m
e) 3,00 m
39- 15 mt uzunluğunda 8 mt genişliğinde draftı 2mt olan 3 eşit bölmeli duba , orta bölmeden delinip su alırsa dubanın draftı ne olur?
2,5 mt
3 mt --------------- Cvp
3,5 mt
4 mt salladım bunu işaretledim ama kesin yanlış. Cevap 3 mt
5 mt
40- Gemi ana güverte profilinin boyuna orta simetri düzlemi üzerindeki izdüşümü aşağıdakilerden hangisidir?
Şiyer -------- C
Sehim
Kaide hattı
Mastori işaretledim ama cevap şiyer
Kaimler arası boy
41 ) Gemi ana güverte üzerinden bordada orta simetri düzlemine dogru ölcülen yükseklik farkına ne denir?
a-şiyer
b.sehim
c-mastori
d-kemere

selam d�n s�navae girdim izmirde gemi insadan 55 ald�m kald�m sorum �u �iyer hangi gemide bulunmaz bu sorunun cevap� konteynar d� fakat orada konteyner ��kk� yoktu ��klar a tanker b yat c romork�r d bal�kc� teknesi e sorusunu hat�rl�yamad�m ama soru cvp � konteyner olmas� laz�md� �iyer ba�a taraftaki egerilik oldugugunuda biliyorum d�z gemi olarak bende tanker ��kk�n� i�aretledim acaba dogru cvp nedir bilen varm� te�ekk�rler

yazdığın yeni soru ile eski sorudaki şıklara bakarsan eski şıklarda tanker yük romörkör balıkçı teknesi ve konteyner vardı ama senin yazdığın yeni soruda farklı olan yat var cevap o olabilir diye düşünüyorum. eski sorularda aşağıdakilerden hangisi enine perdenin görevi değildir die bi soru vardı yeni tip sorularda enine perdenin görevlerini yazmışlar aşağıdakilerden hangileri görevlerindendir die soru çıkarmışlar. tavsiyem eski tip sorulara çalışırken sadece doğru şıkka değilde diğer şıklarada göz atmak eski soruları karıştırıp ta soruyolar

gemi inşa ve sörvey işlemleri

bugün girdiğim gemi inşa ve sörvey işlemleri sınavından çıkmış sorulara ve arkadaşların kendi sınavlarındaki soruları burda yazmasından dolayı 90 ile geçtim.
bana çıkan sorular ise şöyle :
1- geminin deplasman momenti 10 000 ton mct si ise 100 ton dur. oluşan trim nedir.
cevap : 10000/100: 100cm
2- woith schinder dümen nasıl bir dümendir.
cevap dönen kanatları olan dümen.
3- yatma açısını soruyolar cevabı 2derece çıkan değil rakamları 30 ton ağırlık 12 metre yana alınıyo deplasman 6000 ton km : 7,3metre kg:6,7 metre yatma açısı kaçtır?
cevap : wxd/deplasmanxgm
30x12/6000x0,6:0,1
arctanjant 0,1 : 5,1 gibi bişey çıkıyodu
4- hangisi l simpson kuralı ile bulunmaz ?
cevap : fribord
5- türk bayraklı gemilerin denetimleri kim tarafından yapılır gibi bi soru vardı
cevap : ben klas kuruluşları dedim
6- yolcu gemilerinin emniyet sertifikaları kaç yılda yapılır.
cevap: 1 yıl
7- yolcu gemilerinin su altı sörveyi kaç yılda yapılır
cevap: 1 yıl
8- pervane kanat ucuyla tekne arası ne kadar
cevap : 0,10
9- kereste yükleyen geminin fribordu neden aşağı çekilir.
cevap : kereste yükünün dw ti azdır.
10- yatma açısı olan bi soru vardı ama aynı zamanda free surface de vardı yatmada free surface in formülüne çalışmadığım için yapamadım.
11- aşağıdakilerden hangisi günümüzde kullanılmayan dümen türüdür.
cevap : levha dümen
12- sephiye merkezinin hangi durumda yerinin değişmesi olur
cevap : hepsiydi.
13 - 35 dereceden 35 dereceye dümen basma süresi.
cevap : 28 saniye
14 - etkili dümen açısı
cevap : 35 derece
15 - cevabı matematikle hesaplanır die soru vardı. hatırladıklarım bunlar herkese başarılar

Geri