GOSS 18.03.2013 Meteoroloji Uzakyol Kaptan Istanbul

efetunali

Küpeşteci
Denizci
arkadaslar merhabalar..bugun girdigim sinavda sorulardan hatirlayabildiklerimi yaziyorum.herhalde.nerdeyse 8-10 soru hic gormedigim soru tipiydi.sadece bir tane arkadas paylasmisti oyle hatirliyorum..istanbuldaki bu serefsiz haysiyetsiz kopekler maalesef sinavda kagida sorulari yazip disari cikarmamiza izin vermiyolar...o yuzden yarim yamalak artik genel olarak sorulari yazacagim.neyse daha yorum yaparsam kotu konusacagim.sunu belirteyim ki sinavlarimi bitirdim.artik sinavim minavim kalmadi..bana kalirsa en fazla paylasilmasi gereken konu meteoroloji bu forumda...umarim herkes ozverili olur bu konuda...herkese basarilar..

1- Kuzey ve Batı Avustralya’da oluşan tropikal siklonlara ne ad verilir? ( bu soru direkt arda arda 2 defa cikti, 2. defa cikisinda sik a sikkiydi)
A) Tayfun
B) Hurricane
C) Willy-Williesxxx
D) Tornado
E) Waterspout

2-Soğuk tip oklüzyon ile sıcak tip oklüzyon hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Sıcak tip oklüzyondanda yüksek sıcak cephenin yerdeki izdüşümü ile yer oklüzyon cephesi arasındaki mesafe soğuk tip oklüzyondakinden daha büyüktür
b) Soğuk tip oklüzyonda, sıcak cephe soğuk cephe üzerinde yer alır
c) Sıcak tip oklüzyonda sıcak cephe önündeki hava soğuk cephe gerisindeki havadan daha soğuktur
d) Soğuk tip oklüzyonda soğuk cephe gerisindeki hava sıcak cephe önündeki havadan daha soğuktur
e) Sıcak tip oklüzyonda, soğuk cephe sıcak cephenin altına kama şeklinde girer xxxxx

3- asagidakilerden hangisi pasifik akintisi degildir?

a)labradorxxxx
b)alaska
c)aleutian
d)peru
e)kamchatka

4- Atmosfer basıncı yükseklikle 10.000 metrede 1 atm düşer. Deniz seviyesinden itibaren hangi derinlikte 1atm basınç düşmesi olur. ( bunun cevabini bilmiyorum)

a)10.000 m
b)20.000 m
c)5.000 m
d)1000 m
e)10 m

5- Üç hücreli modele göre, 30° N ve 60° N enlemleri arasında hakim olan rüzgar sistemlerine ne ad verilir?
a) Batı rüzgarları xxxxx
b) At enlemleri
c) Alizeler
d) Subpolar alçak basınç kuşakları
e) Subtropikal rüzgarlar

6- hangisi cografi siniflandirmaya girmez? ( bu sorunun benzeri eski sorularda var ancak siklar farkliydi)

a) ekvatoryal
b) maritim
c) tropikal
d)
e) oklüzyon xxx

7- asagidakilerden hangisinde hurricane olusmaz?

a)kuzeydogu pasifik
b)ekvator
c)dogulu dalga
d)ticaret rüzgarlarinin zayif oldugu yerler
e)kuzey atlantik

8- boyu 2m periyodu 5 sn olan dalganin FX-13 ship formata gore yazilmasi nasildir?? ( bu sorunun aciiklamasi ayse yilmazin kitabi sayfa 252)

a)20500
b)
c)
d)20405
e)30405

( siklari tam hatirlayamiyorum kitaba bakilmasinda fayda var

9- asagidaki ruzgarlardan hangisi akdenizde esen ruzgarlardan degildir?

a)mistral
b)bora
c)scirocco
d)???
e)papagayo xxxxx

10-Üç hücreli modele göre, 30° N ve 60° N enlemleri arasında hakim olan rüzgar sistemlerine ne ad verilir?
a) Batı rüzgarları xxxx
b) At enlemleri
c) Alizeler
d) Subpolar alçak basınç kuşakları
e) Subtropikal rüzgarlar

11- sis (fog) uyarısı verildiğinde görüş en fazla ne kadar olur?

a) 1 km nin altındaxxx
b) 1.5-2 km
c) 4000 yarda
d) 5 km
e) 1 mil

12- gemimiz tarafindan alinan hava raporuna gore yakin zamanda alcak basinc etkisi altina girilecektir. gibi uzun bir anlatimi vardi sorunun tam hatirlayamiyorum kusura bakmayin siklardan hatirlayabildiklerim : ise

a) ????? bulutlari ( hangileri yazilmis hatirlamiyorum) ile karsilasilmasi beklenilmedilir.
b)
c) firtanadan kacinilacak sekilde gemi rotasi degistirilmelidir.
d) siddetli oraj ve yagislara karsi hazirlik olunmalidir
e)

arkadaslar ancak bu kadarini hatirlayabiliyorum..geri kalanlardan sanirim genellikle eski sorulardandi..herkese basarilar..

7- asagidakilerden hangisinde hurricane olusmaz?

a)kuzeydogu pasifik
b)ekvator
c)dogulu dalga
d)ticaret rüzgarlarinin zayif oldugu yerler
e)kuzey Atlantik

Tropikal siklonun oluşabilmesi için o bölgenin ;

ekvatorun 5 derece kuzey veya güneyinde bulunması
tropikal depresyonun oluşması yani yedi bofor havanın oluşması
su sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olması
Düşey hava hareketlerinin olması gerekir diye aklımda kalmış met 101-102 ve 422 derslerinden =/

Alçak basınçla da karşılaşılacaksa , gemi rotası değiştirilir. Eğer yanlış hatırlamıyorsam.. Geçmiş olsun , saygılar.

evet alcak basincla karsilasilacaksa gemi rotasi degistirilmeli diye cevapladim bende buyuk ihtimalle dogru ancak emin degilim isin asli..bakilmasinda fayda var diye dusunuyorum..

4. sorunun cevabı
Sıvıların içindeki hidrostatik basınç derinlikle doğru orantılı olarak artar. Örneğin deniz suyu sözkonusu olduğunda, ortam basıncı her 10 metre derinlikte 1 Atmosfer (ATM) artacaktır. Buna göre 30 metre derinlikteki ortam basıncı 4 ATM olur.

Kolaygelsin..

Geri