24 M üzeri Yatlar Için?

hurans

Denizci
Denizci
yat kaptanlığı ehliyetlerine baktım hepsi 24 metreye kadar için diyor.24 m üstü yatları kullanmak için hangi sertifika geçerli?

mesela ben itü-deu mezunuyum. inş. bu sene oraya gireceğim.benim 30 metrelik bi yat kullanmam için ek bi belgeye ihtiyacım yok ??

yani adam uzakyol zabiti unlimited olarak gemilerde çalışabiliyor fakat yat kullanmak istediği zaman hizmet aranıyor.denizcilik bakanlığı iyi ki kurulmuş o zaman

Soruyu hangi yeterlilik için sorduğunuzu anlayamadım lakin günü birlik olarak hareket limanından 25 milden fazla açılmadan sefer yapıp tekrar hareket limanına dönen yolcu motorları liman seferi gibi donatılır ve bu donatımda yat kaptanlarıda kaptanlık yapabilir.Boy dikkate alınmaz,giriş sınıfı yat yeterliliğide 499 grt ve en yakın karadan 200 mil sınırlıdır!!!

Bilgiler,gemilerin gemi adamları ile donatılmasına ilişkin yönergede mevcuttur!

24 metre üstü yatları kullanmak için gross tonaj önemlidir kanımca,metrenin bir manası olduğunu düşünmüyorum!Eğer yat 499 üzeri ise ikinci sınıf yat yeterliliği gerekecektir,500-3000 grt.Bu yeterlilik içinde gereken şartlar gemi adamları yönetmeliğinde mevcuttur.

Boy dikkate alınmaz derken eksik yazmışım,yolcu motorlarında en fazla 42 metre olmak kaydı ile dikkate alınır :) fakat yat sınıfında boy değil grt esas unsurdur.

Uzunluk ibaresi,yat sınıfında yeterlilikler(499,499-2999,3000 ve üzeri) arası geçişlerdeki gerekli koşullardan olan deniz hizmetinin geçerliliğinde rolü olan bir unsur,boyu 15 metreden uzun olan ticari yatlardaki hizmeti dikkate alıyorlar,büyük olmasını anlıyorumda,hususi ile deniz hizmeti olamazmı kardeşim,bu ne biçim iştir yahu,bende buna tutuluyorum ;D 3000 gt ve üzerine geçişte hem hususi hemde ticariyi kabul edip alt gt yeterliliklerde sadece ticariyi kabul etmesi garip.Ben GT yerine GRT yazıyorum,sanırım hatalı olmuş ;)

Sakin bey sağolsun,düzenlemişler mesajları.Tam olarak emin olmamakla birlikte anımsadığım kadarı ile 24 metreye kadar olan "Hususi" yatlar ile yat kaptanı zorunluluğu olmadan ADB sahipleri seyir yapabiliyor lakin 24 metre üzeri hususi yatlarda yat kaptanının zorunlu olması lazım.Ticarilerde zaten zorunlu diye biliyorum(Kabotaj ve liman seferinde 18 GT’den küçük ticari yatlarda yat kaptanı yerine gemici kaptanlık
yapabilir.).Güverte sınıfı gemi adamlarının Yat sınıfındaki bir deniz aracını kullanabilmesi yahut yat kaptanlığı yeterliliklerine sahip olabilmesi için gereken şartlar gemi adamı yönetmeliğinde belirtilmiş.

24 m den buyuk yatlari Amator Denizcilik Belgesi ile kullanmak yada buna ilave bir belge almak olmuyor. Zorunlu olan 4 ay suren bir egitim aldiktan sonra, Kasim 2014 icin 3000TL civarinda kurslar, bu kursun sonundada 6 ay staj yaptiktan sonra sinava girme hakki elde edip, 7 farkli katogariden sinavlara girip basarili olduktan sonra Yat Kaptani olabilir 499 grosston a kadar olan gemilerde yani 24 m den buyuk tekneleri kullanabilirsiniz

Geri