Soruyu hangi yeterlilik için sorduğunuzu anlayamadım lakin günü birlik olarak hareket limanından 25 milden fazla açılmadan sefer yapıp tekrar hareket limanına dönen yolcu motorları liman seferi gibi donatılır ve bu donatımda yat kaptanlarıda kaptanlık yapabilir.Boy dikkate alınmaz,giriş sınıfı yat yeterliliğide 499 grt ve en yakın karadan 200 mil sınırlıdır!!!
Bilgiler,gemilerin gemi adamları ile donatılmasına ilişkin yönergede mevcuttur!
24 metre üstü yatları kullanmak için gross tonaj önemlidir kanımca,metrenin bir manası olduğunu düşünmüyorum!Eğer yat 499 üzeri ise ikinci sınıf yat yeterliliği gerekecektir,500-3000 grt.Bu yeterlilik içinde gereken şartlar gemi adamları yönetmeliğinde mevcuttur.
Boy dikkate alınmaz derken eksik yazmışım,yolcu motorlarında en fazla 42 metre olmak kaydı ile dikkate alınır

fakat yat sınıfında boy değil grt esas unsurdur.
Uzunluk ibaresi,yat sınıfında yeterlilikler(499,499-2999,3000 ve üzeri) arası geçişlerdeki gerekli koşullardan olan deniz hizmetinin geçerliliğinde rolü olan bir unsur,boyu 15 metreden uzun olan ticari yatlardaki hizmeti dikkate alıyorlar,büyük olmasını anlıyorumda,hususi ile deniz hizmeti olamazmı kardeşim,bu ne biçim iştir yahu,bende buna tutuluyorum ;D 3000 gt ve üzerine geçişte hem hususi hemde ticariyi kabul edip alt gt yeterliliklerde sadece ticariyi kabul etmesi garip.Ben GT yerine GRT yazıyorum,sanırım hatalı olmuş