Yıldızların Meridyen Geçiş Zamanın Hesabı

klavuz

Küpeşteci
Denizci
güneşin ve yıldızların meridyen geçiş zamanının hesaplanmasını anlatırsanız sevinirim...sınava girecğim..yeterli kaynak elimde mevcut değil...

Baya bir zaman geçmiş fakat ihtiyacı olan birileri çıkabilir..

Açık deniz seyrinde, güneşin meridyen geçiş anında vardiya zabitlerince fix (kati) mevkiinin
saptanabilmesi nedeniyle meridyenden geçiş anının hesap edilmesi büyük önem kazanır.
Güneşin meridyenden geçtiği an 1200 LMT olarak kabul edilir. Zaman denkleminin
ekleyip/çıkardıktan sonra daha doğru olarak güneşin meridyenden geçiş zamanı (LMT) elde
edilir. Mevkiinin boylamı saat ve dakikaya çevrilerek doğu ise bulunan zamandan çıkartılır, batı
ise eklenerek GMT zaman elde edilir. Son olarak bulunulan bölge saat farkı eklenip/çıkartılıp
ZT olarak güneşin meridyenden geçiş vakti bulunur.
Zaman denklemi ;
15 Nisan – 12 Haziran ve 1 Eylül – 24 Aralık tarihleri arasında çıkartılır
13 Haziran – 31 Ağustos ve 25 Aralık – 14 Nisan tarihleri arasında toplanır
Meridyen geçiş anında LHA 360/0 dereceye eşit olur. Dolayısıyla GHA güneş değeri de
bulunduğumuz boylama eşit olur. Daha sonra bu GHA(güneş) değerini Notik Almanağın ilgili
sayfasında arayarak GMT olarak meridyen geçiş vaktini hesap ederiz. Son olarak bulunulan
bölge saat farkı eklenip/çıkartılarak -ZT olarak güneşin meridyenden geçiş vakti bulunur.
GHA(güneş) ± boylam = LHA
Örnek;
9-Temmuz-2012 günü 30° N - 031° E mevkiinde güneşin meridyen geçiş vaktini hesap ediniz.

Öncelikle Notik Almanak 9-Temmuz-2012 sayfası açılır. Sağ yaprağın sağ alt köşesinde
bulunan equation of time (zaman denklemi) üst meridyen geçişi olduğu ndan 12h için alınır.
İlgili zaman denklemi: -05m 17s olarak bulunur.
Gözlem tarihi 13 Haziran – 31 Ağustos arasında olduğu için zaman denklemimiz, güneşin
meridyen geçiş zamanı olarak kabul ettiğimiz -12h00m LMT’a eklenecektir.
12h00m + -05m 17s = 12h 05m 17s LMT güneşin meridyen geçiş zamanı
031° E boylam değerini saat ve dakikaya çeviririz. -(varsayımlar; 15° = 1 saat, -1° = 4
dakikadır)
Dolayısıyla 31° = 2 saat 4 dakika eder. Doğu boylamından Greenwich meridyenine
gideceğimizden bu değeri LMT değerinden çıkartırız.
12h 05m 17s - 02h 04m 00s = 10h 01m 17s GMT
Bulunduğumuz 30° E enlemi yerel saat farkı GMT+2 saattir. -Greenwich’den tekrar o bölgeye
gideceğimizden bu 2 saat farkı GMT zamana eklenerek yerel saat olarak meridyen geçişi elde
ederiz.
10h 01m 17s + 02h 00m 00s = 12h 01m 17s LT olarak bulunur.

Aynı soruyu diğer yöntemle çözelim:
GHA(güneş) ± long E/W= LHA
Üstte bahsettiğimiz gibi güneşin meridyen geçiş anında LHA değeri 0°’dir. Boylamımızı da
bildiğimize göre formülde yerine koyarak GHA(güneş) değerini elde ederiz. Bu değeri Notik
Almanakta ilgili günün GHA(güneş) değerinde arayarak GMT olarak güneşin meridyen geçiş
zamanını bulabiliriz.
GHA(güneş) + 31° = 0° ya da 360°
GHA(güneş) = 360 – 31
GHA(güneş) = 329°
İlgili sayfada 329° değerinin-
10 GMT – 328° 40.9
11 GMT – 343° 40.8
Notik Almanak sarı sayfalardan ya da doğrudan üstteki değerlerden enterpolasyon yapılarak
329° değerinin 100117 GMT’ye karşılık geldiğini buluruz.
Yerel saat farkımız GMT+2 saat olduğundan yine güneşin meridyen geçiş vakti;

Saygılar

yıldızların meridyen geçişi

yıldızların meridyen geçişi diye bir soru var o konu hakkın da yardımcı olabilecek var mı?

aynen yıldız meridyen geçişine cevap verilmemiş hatta suan takıldığım bir soru bunun üzerine buyrun bilen bi arkadaş yardim edebilirse harika olur

6 Mayıs 1999 günü 35 S - 052 W mevkiinde bulunan bir gözlemci için RIGEL yıldızının meridyen geçiş zamanı UT (GMT) olarak kaçtır?

A) 10:55:00
B) 14:23:00
C) 17:51:00
D) 17:45:55
E) 08:28:00

Cevap D olarak verilmiş ama çözüm şekli nedir acaba tşkler...

EK CETVEL 07 VE EK CETVEL 42 SORUNUN EKİ OLARAK VERİLMİŞ

bu sorularda eksık cetvel verıldıgını dusunuyorum ben cunku gha arıes bulunduktan sonra artmalar sayfası gereklı

Yıldızların Meridyen Geçişi Sorularının Çözümünde Acil Yardıma İhtiyacım Var Arkadaşlar Konu Hakkında Bilgisi Olan Varsa Lütfen Paylaşa Bilirmi...

Sorum şu (Fatih Pdf 6. Ve Goss Soru Bankası Seyir 67. Soru Örnek Olarak)

Çözümün Bir noktasında yapılan bir denklemin nasıl yapıldığını anlayamadım

015derece 02'30" 1h(1 saatteki değişim)
007derece 18'48" x (Ne kadarlık zamandaki değişim)

-------------------------------------------------------------------

x = 29'10'' bunu nasıl buluyoruz. ????
Kaç dk dır işin içinden çıkamadım.Bi püf nokta var muhtemelen ama bulamadım.

Yıldızların Meridyen Geçişi Sorularının Çözümünde Acil Yardıma İhtiyacım Var Arkadaşlar Konu Hakkında Bilgisi Olan Varsa Lütfen Paylaşa Bilirmi...

Sorum şu (Fatih Pdf 6. Ve Goss Soru Bankası Seyir 67. Soru Örnek Olarak)

Çözümün Bir noktasında yapılan bir denklemin nasıl yapıldığını anlayamadım

015derece 02'30" 1h(1 saatteki değişim)
007derece 18'48" x (Ne kadarlık zamandaki değişim)

-------------------------------------------------------------------

x = 29'10'' bunu nasıl buluyoruz. ????
Kaç dk dır işin içinden çıkamadım.Bi püf nokta var muhtemelen ama bulamadım.

Yokmu konuya hakim güverte ci arkadaşlar????

dostum o yöntem çok kafa karıştırıcı bak anlatcam ben sana simdi bi örnek soruyla benim dediğim gibi çöz soruları

19 Mayıs 1996 günü lat 36°45' N long 153°42'E Alıoth Yıldız üst meridyen geçiş vakti Zt olarak kaçtır?

Lha yı 360 derece alıyoruz üst meridyen geçiş demiş çünkü soruda(altmeridyen derse 180 derece alcan)

19 mayıs sayfasını aç Almanaktan alioth yıldızının sha sı 166°31'.7

LHA=gha Aries+Sha+longE bu formulde verileri yerine koy(W olursa long - olur)

360°=gha Aries+166° 31'.7+153°42'

gha Aries =39° 46'3

Sımdi gha aries bulduktan sonra almanagı aç 19 mayıs kısmını bak orda
39° 46'3 için en yakın hangi gha aries değeri hangisi ise onu alcan soru çözümü için

gha aries 39° 46'.3 (bizim bulduğumuz)

bak bu almanakta en yakın değer 19 mayıs stununda gha aries 27° 21'.2(bunun gmt si 10h zaten) bu ikisini birbirinden çıkar fark
12° 25'.1 bak bu değeri derecenin dakikaya çevrilmesi cetveli var orda 12° için bide 25'.1 için ayrı ayrı karsılığını bul ikisinin toplamı
49m32s ediyo

gha aries 27° 21'.2 değeri gmt olarak 10h zaten gmt bunun üstünde 49m 32s ekle 39° 46'3(istediğimiz gha aries için) için gmt 10h 49m 32s olur zt sorduğu için +10h zd değerini ekle
zt 20h 49m 32 s olur

bak bu tip soruların hepsini aynı yöntemle çözebilirsin güneş te tek fark LHA=GHA Aries+longE (w ise -)
Sha yok formülde yapılan tüm işlem aynı gene üst meridyen derse lha sı 360 alcan alt derse 180 derece alcan

bide suna dikkat et 27° 21'.2 deki gmt 10h ya hemen altındaki gha derecesi artarken atıyorum 42° 21' için gmt 8h olsaydı o aradaki 49m 32 s lık farkı 10 h dan cıkarman lazımdı(bizim istediğimz gha aries değeri bu ikisin arasında ve gmt asağı dogru azalıyo çünkü)

yapmış olduğun anlatım için çok teşekkür ederim.bugun epey bi süre kafa yormuştum hiç bi fikrim yoktu o denklemi çözmeye çalışıcam die kafayı yemiştim açıkcası. şimdi senin yapmış olduğun anlatım sayesinde kendimce çözdüğüm 2 soruda tam olarak cevabı bulamasamda doğru cevaplara yaklaştım. şıklarda 1-2 dk lık veya saniyelik farklar olmadıktan sonra doğru şıkkı bulacağımı düşünüyorum teşekkürler PİSİRİCİP

saniyelik fark kesin olur zaten dakikalık fark varsa almanaktaki en yakın gha değerini yanlış alıyosundur.soruyu yaz çöziyim istersen burdan

saniyelik fark kesin olur zaten dakikalık fark varsa almanaktaki en yakın gha değerini yanlış alıyosundur.soruyu yaz çöziyim istersen burdan

eyvallah kardeş, o zaman sana zahmet şu soruya bir göz atarmısın fatih pdf SIA Meridyen Geçiş Soru 6,

5 May. 1999 Günü 43N-036E mevkinde bulunan bir gözlemci Pollux Yıldızının Meridyen Geçiş zamanı GMT olarak Nedir. "almanaktaki en yakın gha değerlerinin ikisinide uyguladım birinde 14:29:06 gmt bulurken bir diğerinde 14:29:15 gmt buluyorum :s :D şıklardaki cevap 14:29:10 gmt

şimdiden teşekkürler

doğru yapmışsın saniye fark oluyo o normal zaten

sha 243° 41'3

360°=243° 41'.3+36°+gha Aries

gha Aries=80° 18'.7

14h için gha aries 72° 59'.9

aradaki fark 7° 18'.8 oda 0h 29m 15s ediyo
14h+29m 15s=14h 29m 15s eder

Ay meridyen geçiş zamanlarında boylama göre hem aynı gün değeri hemde bir önceki yada sonraki gün değerleri alınır ek cetvel kullanılarak fark bulunur boylam değeri zamana çevrilip LMT zamanından GMT yada istenirse ZT bulunur

Baya bir zaman geçmiş fakat ihtiyacı olan birileri çıkabilir..

Açık deniz seyrinde, güneşin meridyen geçiş anında vardiya zabitlerince fix (kati) mevkiinin
saptanabilmesi nedeniyle meridyenden geçiş anının hesap edilmesi büyük önem kazanır.
Güneşin meridyenden geçtiği an 1200 LMT olarak kabul edilir. Zaman denkleminin
ekleyip/çıkardıktan sonra daha doğru olarak güneşin meridyenden geçiş zamanı (LMT) elde
edilir. Mevkiinin boylamı saat ve dakikaya çevrilerek doğu ise bulunan zamandan çıkartılır, batı
ise eklenerek GMT zaman elde edilir. Son olarak bulunulan bölge saat farkı eklenip/çıkartılıp
ZT olarak güneşin meridyenden geçiş vakti bulunur.
Zaman denklemi ;
15 Nisan – 12 Haziran ve 1 Eylül – 24 Aralık tarihleri arasında çıkartılır
13 Haziran – 31 Ağustos ve 25 Aralık – 14 Nisan tarihleri arasında toplanır
Meridyen geçiş anında LHA 360/0 dereceye eşit olur. Dolayısıyla GHA güneş değeri de
bulunduğumuz boylama eşit olur. Daha sonra bu GHA(güneş) değerini Notik Almanağın ilgili
sayfasında arayarak GMT olarak meridyen geçiş vaktini hesap ederiz. Son olarak bulunulan
bölge saat farkı eklenip/çıkartılarak -ZT olarak güneşin meridyenden geçiş vakti bulunur.
GHA(güneş) ± boylam = LHA
Örnek;
9-Temmuz-2012 günü 30° N - 031° E mevkiinde güneşin meridyen geçiş vaktini hesap ediniz.

Öncelikle Notik Almanak 9-Temmuz-2012 sayfası açılır. Sağ yaprağın sağ alt köşesinde
bulunan equation of time (zaman denklemi) üst meridyen geçişi olduğu ndan 12h için alınır.
İlgili zaman denklemi: -05m 17s olarak bulunur.
Gözlem tarihi 13 Haziran – 31 Ağustos arasında olduğu için zaman denklemimiz, güneşin
meridyen geçiş zamanı olarak kabul ettiğimiz -12h00m LMT’a eklenecektir.
12h00m + -05m 17s = 12h 05m 17s LMT güneşin meridyen geçiş zamanı
031° E boylam değerini saat ve dakikaya çeviririz. -(varsayımlar; 15° = 1 saat, -1° = 4
dakikadır)
Dolayısıyla 31° = 2 saat 4 dakika eder. Doğu boylamından Greenwich meridyenine
gideceğimizden bu değeri LMT değerinden çıkartırız.
12h 05m 17s - 02h 04m 00s = 10h 01m 17s GMT
Bulunduğumuz 30° E enlemi yerel saat farkı GMT+2 saattir. -Greenwich’den tekrar o bölgeye
gideceğimizden bu 2 saat farkı GMT zamana eklenerek yerel saat olarak meridyen geçişi elde
ederiz.

Aynı soruyu diğer yöntemle çözelim:
GHA(güneş) ± long E/W= LHA
Üstte bahsettiğimiz gibi güneşin meridyen geçiş anında LHA değeri 0°’dir. Boylamımızı da
bildiğimize göre formülde yerine koyarak GHA(güneş) değerini elde ederiz. Bu değeri Notik
Almanakta ilgili günün GHA(güneş) değerinde arayarak GMT olarak güneşin meridyen geçiş
zamanını bulabiliriz.
GHA(güneş) + 31° = 0° ya da 360°
GHA(güneş) = 360 – 31
GHA(güneş) = 329°
İlgili sayfada 329° değerinin-
10 GMT – 328° 40.9
11 GMT – 343° 40.8
Notik Almanak sarı sayfalardan ya da doğrudan üstteki değerlerden enterpolasyon yapılarak
329° değerinin 100117 GMT’ye karşılık geldiğini buluruz.
Yerel saat farkımız GMT+2 saat olduğundan yine güneşin meridyen geçiş vakti;

Saygılar
büyük adamsın

Lha yı 360 derece alıyoruz üst meridyen geçiş demiş çünkü soruda(altmeridyen derse 180 derece alcan)
Üst meridyen alt meridyen geçişi, sadece Güneş ve Ay ile ilgili değil mi? Yıldızların ve Gezegenlerin üst alt meridyen geçişi ile ilgili bir soru hiçbir yerde görmedim. Ayrıca basit bir sekstant ile, o kadar hassas ölçüm yapılabilir mi?

Geri